Rural Area and Sport Inclusion

Cod proiect: 622434-EPP-1-2020-1-SK-SPO-SSCP

Perioada de implementare: Februarie 2021 – Iunie 2022

Buget: 59,185.00 EUR

Coordonator/Beneficiar: Pimpimpáré – Utilizarea utilă a timpului liber pentru copii (Slovacia)

Parteneri: 

  • USIT – Spania

  • Fundacja Rozwoju Sportu Espanola – Polonia

  • Travelogue Associazione di promozione sociale – Italia

  • Asociația Umanistă Română – România

Prezentare proiect:

În fiecare an, o bună parte din zonele rurale ale Europei sunt părăsite și uitate. Specialiștii au confirmat în nenumărate rânduri riscul depopulării acestor zone. Lipsa accesului la educație, facilități sportive și educație fizică, transport în comun și locuri de muncă sunt principalele motive pentru care oamenii aleg orașele mari în detrimentul zonelor rurale. Discrepanța de oportunități între orașele mari vs zonele rurale este evidentă. Studiile au dovedit faptul că tinerii din zonele rurale își abandonează studiile, educația și formarea profesională mult mai devreme decât cei din orașele mari. Lipsurile materiale și excluziunea socială sunt în creștere în aceste zone, fiind necesară o schimbare. 

Prin RASI ne dorim să susținem incluziunea socială a tinerilor din comunități rurale, viitorul nostru aflându-se în mâinile noilor generații. Avem prin acest proiect ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la situația în care tinerii și persoanele din zona rurală se află, a-i aduce în evidență pe acești tineri și a-i motiva să lucreze pentru viitorul lor. De asemenea, ne dorim să utilizăm sportul pentru a uni comunitățile rurale. Corectitudinea și incluziunea în sport pot dezvolta societatea rurală. Prin sport putem dovedi faptul că toți oamenii au oportunități egale într-o comunitatea restrânsă. Educația fizică nu este doar activitate fizică, este și activitate psihică, o modalitate de a învăța cum să înveți, implicând pe toată lumea și obținând rezultate remarcabile.

Obiective:  

  1. Dezvoltarea abilităților fizice în zonele rurale, în special a tinerilor, prin activități sportive (precum sport alternativ, HIIT, jocuri de echipă, etc.) și creșterea activității fizice a persoanelor din aceste zone, precum și motivația de a practica un sport în viața de zi cu zi.

  2. Încurajarea tinerilor de a practica activități fizice și asigurarea că toți tinerii din zonele rurale au oportunitatea de a începe un nou stil de viață în care sportul este prezent. 

  3. Utilizarea abordărilor inovative în comunitățile restrânse pentru a antrena tinerii, a-i implica activ în dezvoltarea propriilor comunități și a dezvolta talentul, abilitățile și capacitățile viitoarelor generații din zonele rurale.

  4. Întocmirea unui calendar sportiv în zonele rurale pentru a oferi un imbold localnicilor și a atrage oameni din alte comunități, sate sau orașe. Calendarul este gestionat de către parteneri și se axează pe tineri.

  5. Elaborarea unui manual RASI pentru identificarea bunelor practici din zonele rurale și din domeniul sportului. Manualul cuprinde munca de teren a fiecărei organizații partenere.

  6. Crearea unei platforme online (https://rasi-project.eu/) în care sunt încărcate toată munca, activitățile, întâlnirile, postările, videoclipurile, pozele, evenimentele și posterele proiectului RASI, pentru a avea un mod interactiv de a ține legătura cu toate persoanele implicate în proiect.

Calendar: În România, Asociația Umanistă Română a susținut două activități locale în perioada Noiembrie 2021 – Martie 2022: 

Sports Awareness Day în Poiana Țapului, Prahova: Un grup de tineri din comunitatea Poiana Țapului au participat la activități sportive menite să îi învețe despre conduita sportivă, corectitudinea și siguranța în activitățile fizice, activitatea locală culminând cu un meci de fotbal.

Sport and Nutrition Awareness Day în Manasia, Ialomița: 25 de persoane din comuna rurală Manasia au participat la activități sportive și de nutriție sănătoasă într-una dintre facilitățile sportive locale. Această activitate a avut ca scop adunarea persoanelor de vârstă mijlocie din zona rurală a comunității românești pentru a-i învăța despre beneficiile pe care sportul le are asupra sănătății fizice și mentale, precum și despre modul în care pot utiliza activitățile sportive pentru a uni comunitățile locale. La acest eveniment au participat 3 antrenori sportivi pentru ca participanții să aibă parte de cea mai bună experiență fizică, precum și de accesul la informație corectă și calitativă cu privire la sport și nutriție.

Alte activități locale între Septembrie 2021 – Aprilie 2022 : Polonia (Turneul La Liga Espanola – competiții de fotbal pentru copii, Free access to the pitch for the local community – Acces liber la teren pentru comunitățile locale, Regular Trainings – Antrenamente periodice), Italia (Sport and Landscape – Photowalk in the Regional Park of Monte Subasio, Battle of the Sexes), Campania de Crăciun pentru Incluziune Socială. 

Urmează: Dezvoltarea manualului și a campaniei de sensibilizare a societății.

Galerie foto: