Through the LENS of Reality
Project nr: 2019-3-RO01-KA105-078036
09-18 august 2021, Sinaia, Județul Prahova
Buget: 25.785 euro
Coordonator: Asociația Umanistă Română
Proiectul „Through the Lens of Reality” își propune să îi învețe pe tinerii participanți să-și folosească gândirea critică în căutarea surselor de informare online, să caute surse credibile și obiective, să-și formeze opinii bazate pe fapte și adevăr și să fie responsabili pentru informațiile pe care le distribuie în mediu online. Odată cu dezvoltarea și creșterea ariei de influență a tehnologiei, media din mediul online a devenit o unealtă populară pentru distribuirea de informație (știri, opinii personale, evenimente, fotografii, videoclipuri etc.). Cu toate acestea, acest tip de media oferă posibilitatea editării și alterării mesajului original, înșelând și manipulând audiența sau prezentând informații eronate, din ignoranță și lipsa unei cercetări responsabile. Fără o modalitate rapidă de a fi cenzurate, știrile false și discursul ce îndeamnă la ură se pot propaga repede, ducând la presupuneri false, ignoranță, ură și violență. Cei mai susceptibili la acest tip de informație sunt tinerii, care își petrec o mare parte din timp online (pe telefon, tabletă, laptop etc.), formând și devenind părți din comunități online, pe varii teme și domenii. Această vulnerabilitate a tinerilor este provocată de o lipsă de judecată și de un nivel ridicat de superficialitate în mediul online, unde oricine poate spune orice, iar oamenii nu verifică informația așa cum ar trebui. Nu este folosită gândirea critică așa cum ar trebui, se acționează de multe ori din pur impuls emoțional, ducând în mod direct la „împrăștierea” de informații false și conținut inadecvat.
Principalele obiective ale acestui proiect sunt:
1. Împuternicirea participanților cu un set de abilități prin care pot analiza și valida informațiile pe care le primesc de la terțiari sau pe care le întâlnesc online și prin care își pot forma opinii bazate pe gândire critică (consecvența informației, evaluarea dovezilor existente, verificarea informației din mai multe surse, punerea sub semnul întrebării a presupunerilor simple/concepțiilor greșite, verificarea surselor și adevărurilor prezentate pe un site etc.), pe toată durata mobilității. (O1)
2. Îmbunătățirea abilităților de exprimare, scriere și vorbire a participanților pe durata celor 10 zile de mobilitate. (O2)
Ținta proiectului este dezvoltarea competențelor cheie și a abilităților participanților, îndreptând atenția în mod special către cele 8 competențe cheie ale Programului Erasmus+, dezvoltându-și gândirea critică, capacitatea de a înțelege și a-și forma propriile opinii informate, îmbunătățirea abilităților lingvistice, atât scris cât și vorbit. Proiectul este schițat în așa fel încât să sporească nivelul de responsabilitate al participanților, oferindu-le acestora un impuls pentru a acționa decisiv în cadrul comunităților din care fac parte, prin implicarea activă în evenimentele locale de diseminare ce vor avea loc în timpul fazei de follow-up.